7/24 Teknik Destek: +90 224 273 11 10

KAPALI YÜZME HAVUZU NEM ALMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ

Eski tarihlerinden günümüze kadar her çağda insanlar hem bir dinlenme aracı hem de eğlence aracı olarak her zaman havuzları kullanmışlardır. Bazı medeniyetlerde havuzlar sağlık amaçlı olarak kullanılmış ve halen kullanılmaya devam etmektedir. Eski yunanlarda havuzlar tuğla ve taşlarla yapılmış, sıcak su ilave edilerek kullanılmıştır. Günümüzde hem mimari gelişim ve inşai sistemler hem de gelişen teknoloji ile havuzların daha sağlıklı, dayanıklı ve konforlu kullanımı sağlanmıştır. Havuz alanlarının mimari olarak farklı tasarımları kullanıcılara hem görsel bir zevk yaşatmakta hem de gelişen cephe sistemleri ile havuz yönlerinden azami fayda sağlanmaktadır. Mekanik sistemlerde otomasyon, havuz suyu arıtması, nem alma santralleri ve yerden ısıtma sistemlerinin kullanımı bu konfor ve faydaları arttırmış 4 mevsim 24 saat konforla kullanılabilen havuz alanları oluşturulmuştur.

HAVUZLARDA NEM ALMA SİSTEMLERİ NEDEN KULLANILMALIDIR?
Binanın ve eşyaların korunmasını sağlayarak; duvar çeperlerinde ve duvar içlerinde yoğuşma oluşumunun engellenmesi Havanın temizliğinin, sıcaklığının ve neminin kontrolünü sağlayarak, uygun hava dağılımında konforun arttırılmasıdır. Havada bulunan direk ve dolaylı kirleticilerin etkisinin azaltılması.

HAVUZ NEM ALMA İKLİMLENDİRMESİ

Kapalı yüzme havuzlarında, havuzda suyun soğumasının ve buna bağlı olarak havuz mahalinin soğumasının en önemli nedeni, havuz suyunun buharlaşmasıdır. Bu sudaki ısı kaybının %95’ine denk gelir. Kapalı yüzme havuzlarında dış ortam iklim koşullarına bağlı olmaksızın yılın önemli bir bölümünde su ve mahal ısıtması gereksinimi vardır. Kapalı yüzme havuzlarında kullanılan havuz kimyasalları ve kabul edilebilir iç hava kalitesi nedeni ile havuz havasının değiştirilerek temizlenmesi gerekir. Havuz nem alma santralleri; bir otomasyon sistemine bağlı olarak iç hava kalitesine göre oransal olarak taze hava verir. Bu taze hava ile direk ve dolaylı kirleticilerin etkisi azaltılarak havuz mahallînde bulunan havanın içerisindeki su kimyasallarının belli oranda temizlenmesi sağlanır. Havuzda bulunan aşırı nem binada yoğuşma yaparak zararlara neden olmaktadır. (sıvalarda dökülme, mobilyalarda şişme, metal ekipmanlarda paslanma vb.) Bağıl nemin yüksek olması hissedilen hava sıcaklığını arttırarak kullanıcıların konfor şartlarının bozulmasına, baskıcı ve rahatsız edici bir havaya, nefes darlığına ve havuz kullanım sürelerinin kısalmasına neden olur. Ayrıca havuz mahali ile bağlantılı mahallerde (duşlar, tuvaletler, soyunma odaları) oluşan aşırı sıcaklık ve nem farkları kullanıcıların sağlığının bozulmasına neden olur. Ayrıca ısıtılan sudaki aşırı buharlaşma yüksek oranda ısı ve su kaybına neden olarak, maddi bir yük de getirir.